Нов хаос заплашва Афганистан, сочи прогноза

Постигнатото от САЩ и партньорите може да бъде изгубено до 2017, според експертите.

30.12.2013 | 10:23
Нов хаос заплашва Афганистан, сочи прогноза

Афганистан е заплашен от нов хаос в рамките на територията си в близките няколко години, става ясно от доклад на американското разузнаване. Мрачната прогноза сочи, че  постигнатото от Съединените щати и партньорите им през последните години в страната може да бъде загубено до 2017 година.

Според анализа е необходимо Вашингтон и Кабул да подпишат пакт за сигурността, който да гарантира оставането на международен военен контингент и след 2014. Това ще позволи още да бъдат преведени милиарди долари помощи на Афганистан, ставя ясно от документа, цитиран от Washington Post.

По прогнозата са работили 16 разузнавателни агенции. Докладът е част от оценката на ситуацията в Афганистан и анализ на постигнатото от съюзническите сили до този момент.

Не са малко и поддръжниците на версията, че ситуацията не е толкова рискова.

Висш представител на американските власти, пожелал анонимност, смята, че ще има преразпределение на политическата власт и територия, което няма да доведе до неизбежно връщане на талибаните. Според него докладът е твърде песимистичен и не взима под внимание напредъка на афганистанските сили за сигурност, който е реализиран през последните няколко години.

До момента президентът на Афганистан Хамид Карзай е против подписването на пакта, който ще разреши оставането на американски военни сили и след 2014 г. Съединените щати изразяват притеснение, че без международно военно присъствие Ал Кайда и талибаните могат да направят успешен опит за връщане на позициите си в страната.
Според американските власт в страната трябва да останат поне осем хиляди военни, които да  гарантират сигурността.