fallback

Правителството на Южен Судан се съгласи на незабавно примирие

Съседите на страната пък подчертаха в обща декларация, че няма да приемат никакъв опит за сваляне от власт на президента Салва Киир.

28.12.2013 | 10:02

Правителството на Южен Судан се е съгласило на незабавно примирие, заявиха лидери на страни от региона . Те участваха в среща на Междуправителствена организация за развитие в Найроби и подчертаха , че искат всички участници в конфликта в Южен Судан да се срещнат за преговори до края на годината.

Заради вълната от насилие в страната 122 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си, посочва ООН.„Организацията за развитие приветства ангажимента на правителството на Южен Судан за незабавно прекратяване на бойните действия и призова Риек Мачар и другите страни (по конфликта) да поемат подобен ангажимент”, се казва в изявление на организацията.

Лоялни на бившия вицепрезидент на страната Риек Мачар бунтовници бяха разгромени в Малакал, столицата на богатия на петрол щат Горен Нил след четири дни ожесточени сражения.

„Правителствените сили са поели на 100% контрола над град Малакал и преследват силите на преврата”, заяви говорител на армията. Вчера той посочи, че бунтовниците държат половината град. По-рано съседните страни изразиха подкрепа за президента на Южен Судан Салва Киир, чиито въоръжени сили от 13 дни водят сражения с войските на разбунтувалия се бивш вицепрезидент Риек Мачал.

На срещата на върха в Найроби съседите на Южен Судан подчертаха в обща декларация, че няма да приемат никакъв опит за сваляне от власт на Киир. Те посочиха, че свалянето от власт на Киир би било некоституционно, също както и отстраняването на демократично избраното правителство на Южен Судан.

Мачал заяви, че е готов на преговори, при условие че негови съюзници, задържани в южносудански затвори, бъдат освободени. Киир обаче засега не е показал, че има намерение да изпълни това искане.

fallback
Още от Свят
fallback