ООН удвои мироопазващите сили в Южен Судан

Бан Ки-мун се закани, че международната организация ще разследва всеки опит за убийство и всяко престъпление срещу човечеството.

25.12.2013 | 11:55
ООН удвои мироопазващите сили в Южен Судан

Съветът за сигурност на ООН реагира на етническото прочистване в Южен Судан и удвои броя на мироопазващите сили в страната. Сините каски вече наброяват 12 500. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се закани, че международната организация ще разследва всеки опит за убийство и всяко престъпление срещу човечеството...

Над 2000 са жертвите на бруталното насилие в Южен Судан от последните седмици. Повечето от 60-те различни народностни групи в най-младата държава в Африка взаимно се нападат заради спорове за земя или природни ресурси. Два етноса си оспорват и пДинка - най-влиятелната и многобройна етническа група в Южен Судан, а основният му политически противник Риек Мачар е от племето Нуер.

ООН съобщи, че в страната са намерени най-малко три масови гроба. Ескалацията на насилие в Южен Судан отново разпали страховете за възможно подновяване на гражданската война.

Правозащитниците смятат, че събитията в най-младата държава в света носят белезите на етническо прочистване. ООН предупреди, че десетки хиляди граждани на Южен Судан търсят убежище от боевете.

Президентът на страната Салва Кийр заяви, че военните под негово командване са си върнали контрола над ключовия град Бор, няколко дни след като той беше щурмуван от бунтовници.