Сноудън обяви, че ще помага на немските власти

Изпитвам огромно уважение към Германия, е написал той в писмо до редакцията на „Щерн“.

23.12.2013 | 09:30
Сноудън обяви, че ще помага на немските власти

Едуард Сноудън е предложил пълното си съдействие на германските власти при разследването на сигналите за подслушване, извършвано от Агенцията по национална сигурност на САЩ, в случай че Берлин му предостави политическо убежище. Информацията е на германското списание „Щерн“.

Изпитвам огромно уважение към Германия, е написал Сноудън в писмо до редакцията на „Щерн“. Той казва още, че никой в германското правителство не вярва, че САЩ биха инициирали санкции срещу Германия, в случай на ескалиране на противоречията, свързани с работата на службите. Това би навредило повече на САЩ, отколкото на Федералната република, отчита Сноудън.

Пред „Щерн“, той също така изразява резерви по отношение на възможността на американския Конгрес да приложи каквито и да било реформи в структурите на службите, с оглед работата им да стане по-прозрачна и законосъобразна.

Сноудън даде интервю и за бразилският телевизионен канал „Глобо“. Благодарен съм за възможността да живея на свобода и да участвам във важни глобални дебати, реализирана чрез предоставеното му политическо убежище в Русия, заявява бившият служител на службите, добавяйки, че не съжалява, че е направил разкритията за незаконните подслушвания по света.

„Важна е първата крачка, смята Сноудън, но тя е недостатъчна, за да бъдат решени всички проблеми на шпионските служби. Действията ми имаха за цел само да възстановят доверието в тези структури и да прекратят незаконните практики“, подчертава той.

Вижте още от коментарите му във видео файла.