Швейцарски банки са заплашени от солидни глоби?

Местният финансов регулатор е приканил банките, разследвани от САЩ за оказване на помощ при избягване на данъци, да заделят съответните провизии

19.12.2013 | 18:51
Швейцарски банки са заплашени от солидни глоби?

Швейцарският финансов регулатор (Finma - Financial Market Supervisory Authority) оказва натиск върху местните банки, които се разследват от САЩ заради подпомагане на американци да избягват данъци, да заделят стотици милиони долари, за да посрещнат евентуални глоби, споделят запознати, цитирани от Wall Street Jornal.

Днес държавната Basler Kantonalbank стана първата, която направи такова разкритие, посочвайки, че заделя 100 млн. швейцарски франка (112 млн. долара) за очаквани съдебни разходи в резултат на разследването на Министерството на правосъдието в САЩ.

Банката, която е една от около дузината швейцарски кредитори, които се раследват в използване на местната банкова тайна в помощ на американци, избягващи данъци, ще набере средствата от съществуващи резерви, като резултатите й нямало да бъдат засегнати.

Досега единственo Credit Suisse задели провизии – 295 млн. франка още през 2011 г. В групата на разследваните банки попада Julius Baer, която е заявила, че ще задели провизии веднага щом е в състояние да направи сигурна оценка.

Basler Kantonalbank е обявила, че от Finma са я насърчили да задели средствата. Според запознати с въпроса регулаторът наскоро е приканил и други швейцарски банки, които се разследват, да направят същото, което е сигнал за потенцилано високи глоби от щатските власти.

Надзорният орган обаче не е посочил точно колко провизии трябва да заделят банките, след като няма правомощията да им налага това.

Повече за европейския банков сектор вижте в материала на Bloomberg!