Новата учебната година в Европа може да усложни кризата с коронавируса

21 департамента на Франция бяха класифицирани като червена зона

27.08.2020 | 17:59 Редактор: Юлия Христова

Новите случаи на Ковид-19 в Европа се увеличават. За последните 24 часа във Франция са регистрирани над пет хиляди положителни теста. Ръст има и в други европейски страни, сред които Испания. А Световната здравна организация предупреди - Старият континент се изправя пред труден момент на старта на новата учебна година.

21 департамента на Франция бяха класифицирани като червена зона, заради голям брой положителни тестове за Ковид-19. Премиерът на страната Жан Кастекс заяви, че носенето на маска в столицата Париж става задължително и на открито. Такава мярка беше предприета по-рано и в Марсилия. 

Въпреки че в момента вирусът се разпространява предимно сред младите, в болница постъпват средно 800 души на седмица. Здравният министър на Франция заяви, че плановете са през септември да се правят по един милион теста на седмица. 

Тревожна е ситуацията с новите случаи на заразени и в други европейски страни. Ръст се наблюдава в Италия, Хърватия, Швейцария. Подобна е картината и в Испания, където през последното денонощие има над 3000 инфектирани.

Големият брой заболели разтревожи специалистите, които се опасяват, че с началото на учебната година обстановката в Европа може да се усложни. Затова предупреди и Световната здравна организация. Не спира обаче надпреварата с времето в търсене на ваксина или лекарство за вируса. Европейската комисия съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант "Астра Зенека” за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу Ковид-19. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК