Airbus ще засилва още позициите си в Азия

Френският производител подписа нова сделка с компания от региона на стойност 6 млрд. долара

19.12.2013 | 10:15
Airbus ще засилва още позициите си в Азия

Азия е на път да стане най-големият пазар за Airbus, заяви пред CNBC главният изпълнителен директор на компанията след поредната сделка за доставка на нови самолети в региона.

В сряда нискобюджетната малайзийска компания AirAsia X подписа споразумение за доставка на 25 самолета Airbus A330-300 на стойност 6 млрд. долара.

"Азия ще стане най-големият пазар... близо 40 на сто от поръчките ни са вече са от там, независимо дали говорим за Югоизточна Азия или Китай", отбеляза главният изпълнителен директор на Airbus Фабрис Брежие.

"Това е все по-голям регион, защото има огромно население, което става все по-богато. На фона на тези ниски разходи много хора могат да пътуват. Трябва да знаете, че само 15 на сто от населението на света се е качвало на самолет. Представете си за какъв потенциал става дума", добави още той.

"Самолетите Airbus ще бъдат използвани за нови маршрути, вероятно включително и към Европа", отбеляза главният изпълнителен директор на AirAsia X Тони Фернандес.

Докато Азия логично е основният пазар за нискотарифния превозвач, то надеждата на компанията е да възобнови полетите си до Европа, които бяха спряни по време на финансовата криза.

Повече за сделката на Airbus вижте в материала на Bloomberg!