Украйна очаква заем от 15 млрд. долара от Москва

Страната трябва да извърши плащания по дълга си на стойност 17 млрд. долара през следващите две години

17.12.2013 | 16:11
Украйна очаква заем от 15 млрд. долара от Москва

Възобновяването на разговорите на Украйна с Москва за отпускането на заем печели подкрепата на облигационерите. Този ход, въпреки че рискува да нажежи още антиправителствените протести заради отказа на Украйна да се асоциира с Европейския съюз (ЕС), може да подкрепи чуждестранните резерви на страната и тя да изпълни плащанията по своя дълг на стойност 17 млрд. долара, които предстоят през следващите две години.

Днес президентът Виктор Янукович се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва. Кредитите на стойност 15 млрд. долара и отстъпката в цената на газа за Украйна са били основните теми на разговор между държавните глави, споделят пред Bloomberg запознати.

Украйна търси чуждестранна помощ от Русия, Китай и ЕС, след като опитите на централната банка да подкрепи гривната стопиха валутните резерви на страната до 7-годишно дъно. През април пък правителството отказа да води преговори за спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ).

Само преди няколко дни страната поиска кредит от 20 млрд. евро от Европейския съюз като условие за подписването на договора за асоцииране. Брюксел обаче отказа и дори прекрати временно преговорите за постигане на споразумението.

През ноември валутните резерви намаляха с 9 на сто до седемгодишното дъно от 18,8 млрд. долара, като по този начин затрудниха централната банка да продължава с покупките на гривни на валутния пазар. Само за последните две и половина години валутните резерви на Украйна са се стопили с 51%.Hidden Field

В началото на месеца рейтинговата агенция Moody’s Investors Service посочи, че украинците може масово да започнат да обръщат спестяванията си от местна валута в чужда, ако почувстват, че стабилността на страната се влоши още. Днес един долар се разменя за 8,2945 гривни, след като валутата докосна 4-годишно дъно спрямо щатските пари на 13 декември.

До обяд доходността по 10-годишните украински облигации с падеж април 2023 г. спадна за шести пореден ден, като сега се смъкна с 0,006 пр.п. до 9,87%, отбелязвайки най-ниската стойност за месеца.

Цената на застраховката по украинския дълг срещу неплащането му чрез т. нар. суаповете за кредитно неизпълнение (Credit default swaps, CDS) днес се покачи с 0,23% до 1063, отскачайки от триседмичното дъно, показват данните на СМА.

Тази стойност прави държавните облигации на Украйна най-скъпите за застраховане след тези на Аржентина и Венецуела, сравнява агенция Bloomberg цените на CDS-ите.