fallback

Главният прокурор на Ню Йорк заведе иск срещу семейната компания на Тръмп

Жалбата беше внесена в понеделник в щатския съд в Манхатън

25.08.2020 | 22:10 Автор: Георги Камарашев

Главният прокурор на Ню Йорк заведе иск срещу компанията на американския държавен глава Доналд Тръмп, сина му Ерик и личния му адвокат, съобщи The Wall Street Journal.

Конфиденциалният иск e заведен срещу Trump Organization - както и срещу Ерик Тръмп и Шери Дилън - данъчен адвокат от от Morgan, Lewis & Bockius. Жалбата беше внесена в понеделник в щатския съд в Манхатън.

От писмо, внесено до съда на 21 август заедно с иска, става ясно, че главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс настоява за спазването на следствена призовка.

Разследването е започнало още през март 2019 г., когато Майкъл Коен - бившият личен адвокат на президента и бивш ръководител на Trump Organization - предостави на Конгреса копия от финансовите отчети на компанията на семейството на американския държавен глава. Според свидетелските показания на Коен стойността на активите е била надута изкуствено с цел осигуряване на изгодни заеми и данъчни облекчения. Другите високопоставени служители в Trump Organization са отказали да свидетелстват и сътрудничат чрез предоставяне на документация. Доводът им се изразява в "конфиденциалния характер на комуникациите и претенции, отнасящи се до прекалено широкия спектър на разследването".

Помощник-главният прокурор твърди, че е било от изключителна важност подробностите около разследването да останат поверителни, за да не се компрометира то.

Службата на Летиша Джеймс "не е приключила с разследването си и не е постигнато решение дали установените до момента факти са в нарушение на приложимите закони", се посочва в писмото на прокуратурата.

Говорителката на Trump Organization определи казуса като „несъстоятелен“ и заяви, че компанията не е направила нищо неправомерно. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback