Главният прокурор на Ню Йорк заведе иск срещу семейната компания на Тръмп

Жалбата беше внесена в понеделник в щатския съд в Манхатън

25.08.2020 | 22:10 Редактор: Георги Камарашев
Главният прокурор на Ню Йорк заведе иск срещу семейната компания на Тръмп

Главният прокурор на Ню Йорк заведе иск срещу компанията на американския държавен глава Доналд Тръмп, сина му Ерик и личния му адвокат, съобщи The Wall Street Journal.

Конфиденциалният иск e заведен срещу Trump Organization - както и срещу Ерик Тръмп и Шери Дилън - данъчен адвокат от от Morgan, Lewis & Bockius. Жалбата беше внесена в понеделник в щатския съд в Манхатън.

От писмо, внесено до съда на 21 август заедно с иска, става ясно, че главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс настоява за спазването на следствена призовка.

Разследването е започнало още през март 2019 г., когато Майкъл Коен - бившият личен адвокат на президента и бивш ръководител на Trump Organization - предостави на Конгреса копия от финансовите отчети на компанията на семейството на американския държавен глава. Според свидетелските показания на Коен стойността на активите е била надута изкуствено с цел осигуряване на изгодни заеми и данъчни облекчения. Другите високопоставени служители в Trump Organization са отказали да свидетелстват и сътрудничат чрез предоставяне на документация. Доводът им се изразява в "конфиденциалния характер на комуникациите и претенции, отнасящи се до прекалено широкия спектър на разследването".

Помощник-главният прокурор твърди, че е било от изключителна важност подробностите около разследването да останат поверителни, за да не се компрометира то.

Службата на Летиша Джеймс "не е приключила с разследването си и не е постигнато решение дали установените до момента факти са в нарушение на приложимите закони", се посочва в писмото на прокуратурата.

Говорителката на Trump Organization определи казуса като „несъстоятелен“ и заяви, че компанията не е направила нищо неправомерно. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК