fallback

Американски сенатори се включиха в украинските протести

Полски депутат се присъедини към палатковия лагер на демонстрантите в Киев

16.12.2013 | 11:38

Над 200 000 украинци отново излязоха на протест против правителството в Украйна, след като стана ясно, че Европейският съюз е взел решение да спре работата по асоциирането със страната.

Случващото се надхвърли пределите на страната и дори тези на Европа. Дори американските сенатори Джон МакКейн и Крис Мърфи се включиха в демонстрацията против правителството на президента Виктор Янукович.

Двамата излязоха пред протестиращите, за да изнесат кратка реч, в която заявиха, че светът се е вдъхновил от действията на гражданите на Украйна.

Полският депутат Малгожата Госевска реши също да се присъедини към демонстрантите на площад „Независимост“. Тя разположи палатката си до тези на протестиращите граждани и заяви пред украинските медии, че никога не се е чувствала по-свободна.

Настоящето и бъдещето на Украйна ще са основните теми, които ще обсъдят външните министри на Европейския съюз по време на днешното си заседание в Брюксел.

Освен това върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън и руският министър на външните работи Сергей Лавров също ще се срещнат, за да обсъдят тези актуални въпроси.

Посещението на Аштън в Украйна пък беше наречено "лъч надежда" от световните медии. По време на визитата ѝ обаче се стигна до нови сблъсъци между полицията и протестиращите граждани.

fallback
Още от Свят
fallback