Протестите срещу Лукашенко: Десетки изчезнали, някои са открити мъртви

Хиляди демонстранти бяха задържани, много от тях станаха жертва на насилие 

25.08.2020 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Протестите срещу Лукашенко: Десетки изчезнали, някои са открити мъртви

От началото на протестите срещу Николай Лукашенко досега са изчезнали десетки беларуси. Някои са открити мъртви, от други няма и следа. Трети разказват, че са били бити, предаде "Дойче веле".

"Лукашенко трябва да приеме реалността по улиците на своята страна и в главите на хората", заяви германският външен министър Хайко Маас по време на посещение в съседна Украйна. 

В последвалите седмици хиляди протестиращи бяха задържани, много от тях станаха жертва на насилие в ареста, а други изчезнаха безследно. Един от тях е 28-годишният Никита Кривцов, който изчезна безследно на 12 август. Тогава за последно телефонът му беше локализиран в болница в Минск. Десет дни по-късно Кривцов бе намерен обесен в гора извън столицата.

Тези дни бе открит и трупът на 29-годишния директор на Военния музей в град Волковиск - Константин Шишмаков. Тялото му беше открито в една река. Има данни, че Шишмаков е отказал да подпише манипулиран избирателен протокол. Малко по-късно той е изчезнал.

Властите информират и за смъртта на 34-годишния протестиращ Александър Тараковский. Те твърдят, че младият мъж е починал след като в ръцете му е експлодирало взривно вещество. Съпругата му обаче казва, че по тялото му няма следи от изгаряния, само зашита рана на гърдите му.

По още десетки случаи на изчезнали беларуси няма никаква информация. В рубриката "Виждали ли сте този човек?" на новинарския портал tut.by вече са подадени около 80 съобщения за изчезнали хора.

Според властите няколко десетки случая вече са проверени и е констатирано, че част от тях са в затвора, друга значителна група хора са отишли ​​"в чужбина, за да печелят пари или на ваканция", но без да уведомят никого, а трети просто водят "антисоциален начин на живот".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
Марио
преди 3 години
Само като видя, че даже името му не знаете и сте го писали НИКОЛАЙ, ми е ясно колко е достоверна информацията. Сигнализирай за неуместен коментар