Tepco ще изтегли заем на стойност 2 трлн. йени

Средствата ще помогнат на засегнатата от цунамито от 2011 г. компания да разшири бизнеса си

16.12.2013 | 09:03
Tepco ще изтегли заем на стойност 2 трлн. йени

Банките, част от Tokyo Electric Power Co (Tepco), обмислят възможността да изтеглят нови заеми на стойност 2 трлн. йени (19 млрд. щатски долара), пише Bloomberg. Погасяването им ще бъде обвързанo с приходи от проекти, осъществени от оператора на засегнатата от тежко цунами атомна централа във Фукушима, отбелязват запознати с въпроса източници.

Hidden FieldКредиторите, в това число Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group, обсъждат с Теpco финансиране на проекти, свързани с отделни предприятия, като например обновяването на застаряващите топлоелектрически централи. По думите на неназованите източници обвързването на заемите с конкретни проектни цели ограничава риска.

Средствата ще помогнат на Tepco да разшири бизнеса си, тъй като компанията продължава да е в затруднено положение заради разходите си около централата във Фукушима. Почистването на засегнатия от цунамито през 2011 г. район ще струва на енергийния гигант общо около 11 трлн. йени.

"Tepco няма друг избор освен да търси заеми от банки", заяви Мана Наказора, главен кредитен анализатор в BNP Paribas в Токио. "Компанията трябва да толерира каквито и да е структурни заеми, които банките смятат, са разумни за тях. Банките в същото време трябва да вземат предвид опасенията на акционерите за бъдещето на Tepco", добави още тя.

Говорителят на Tokyo Electric Татсу Ямагиши заяви, че компанията не е в състояние да обсъди всички подробности за своите планове за кредитиране. Говорителите на Mitsubishi UFJ и Sumitomo Mitsui също отказаха коментар по темата.

Повече за Теpco и други корпоративни новини в материала на Bloomberg!