"Булгартрансгаз" придоби 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис

"Днес диверсификацията става факт", подчерта Борисов

24.08.2020 | 17:52 Редактор: Ивет Арабова

България става акционер в терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис. Българското дружество "Булгартрансгаз" придоби 20 процента от капитала на проектната компания, а сделката беше сключена по време на работно посещение на премиера Бойко Борисов в Атина.

С придобиването на миноритарен дял България ще има реално участие в проекта за терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. 

"На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб - и "Александруполис", и "Балкан", подчерта премиерът Борисов.

Сключеното споразумение по думите на българския премиер изцяло е променило газовата карта на региона.  "И на мен не ми се вярваше, но докрай работихме и днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света", отбеляза министър-председателят.

Предвижда се съоръжението край Александруполис да бъде въведено в експлоатация в края на 2022 година. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Facebook/Boyko Borissov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Бат Бойко си върти далаверите и не му пука за палаткови лагери и за искания на народа... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
комисионна
преди 3 години