Икономисти: Глобалният дълг достигна нивата от Втората световна война

Експерти смятат, че аналогията с войната е съвсем точна

24.08.2020 | 22:36 Редактор: Георги Камарашев
Икономисти: Глобалният дълг достигна нивата от Втората световна война

Докато страни от цял свят увеличават разходите, за да се борят с последиците от коронакризата, държавният дълг нараства до невиждани нива от Втората световна война насам, съобщава Wall Street Journal.

Според данни на Международния валутен фонд сред развитите икономики дългът е нараснал до 128% от глобалния брутен вътрешен продукт към юли. През 1946 г. той е бил на ниво от 124%.

"Аналогията с войната е съвсем точна. Ние бяхме и водим война. Това е вирус, а не чуждестранна сила, но нивото на разходите не е проблем", коментира Хъбард, който е заслужил декан на Колумбийския университет.

Развитите икономики бързо овладяват дълга след Втората световна война най-вече поради ускорения икономически растеж. Съотношението между дълг и БВП намалява над два пъти до по-малко от 50% до 1959 г. Този път вероятно ще е по-трудно заради демографски и технологични причини и по-бавен растеж.

В оптимистичната ера след война раждаемостта отбелязва бум, което води до ръст на създаваните домакинства и растяща работна сила. Назряват условия за извличане на полза от електрификацията, субурбанизацията (формирането и развитието на крайградската зона около големите градове – бел. ред.) и напредъка на медицината.

Икономиките се разширяват значително до края на 50-те години на миналия век. Средният растеж достига около 5% на година във Франция и Канада, близо 6% в Италия и над 8% в Германия и Япония. Американската икономика расте с близо 4% на година.

"Ще извадим късмет, ако се представим поне наполовина толкова добре през идните десет години", заяви Натан Шийтс, бивш заместник-министър на финансите, отговарящ за международните въпроси, а сега главен икономист на PGIM Fixed Income, бизнеса за управление на инвестициите на Prudential Financial.

Завишените нива на дълг, които наблюдаваме днес, не стартираха с коронакризата. От 80-те години на миналия век дори без рецесии дългът расте в САЩ, Европа и Япония, тласкан до голяма степен от разходите за здравеопазване и пенсии.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК