Германия и Европа очакват решението на SPD

Съществуват опасения, че безпрецедентното масово допитване сред социалдемократите относно участието в коалиция ще отприщи вълна на недоволство

13.12.2013 | 15:57
Германия и Европа очакват решението на SPD

Гласуването сред членовете на втората по големина политическа сила в Германия по въпроса дали да се сключи коалиционно споразумение с Ангела Меркел се приближава към своя краен срок в събота, пише Associated Press.

Напрежението в първата по сила икономика на континента се засилва, като имената на членовете на бъдещия кабинет са стриктно пазени в тайна и от двете формации.

Въпреки че ръководството на Социалдемократическата партия (SPD) изрази увереност, че членовете ѝ ще подкрепят коалиция, съществуват и опасения, че безпрецедентното масово допитване ще отприщи вълна на недоволство.

Около 10% от получените по пощата бюлетини най-вероятно ще бъдат обявени за невалидни, посочва онлайн изданието Die Welt. Анкетите не са били придружени от удостоверение, че съответният член на SPD не е гласувал и на място в някои от партийните клонове.Hidden Field

Самите бюлетини все още остават запечатани, но удостоверенията са отваряни предварително, за да не бъде губено време след приключването на вота в събота.

Референдумът сред членовете на SPD няма аналог в досегашната история на партията. Обикновено още в първите дни след избори се решава на високо ниво дали да бъде сключена дадена коалиция, или не.

Истината е, че големият брой невалидни бюлетини ще злепостави SPD. Това най-вероятно ще бъде възприето като сигнал, че много от членовете на лявоцентристката партия не са били достатъчно умни, за да прочетат и изпълнят указанията за гласуване.

Междувременно Ангела Меркел се срещна в Берлин с лидера на SPD Зигмар Габриел и с председателя на Християнсоциалния съюз (CSU) Хорст Зеехофер.

Според повечето германски политолози Християндемократическият съюз (CDU) на Меркел е готов да даде на SPD шест от общо планираните шестнадесет министерства в новия кабинет.

Предизборният алианс между CDU и CSU едва успя да спечели абсолютно мнозинство в парламентарните избори на 22 септември.

Въпреки тайнствеността около новия кабинет Зигмар Габриел е основният кандидат на германските медии за мегаминистерството на икономиката и енергетиката. Бившият министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пък се очаква да заеме отново длъжността, ако членовете на социалдемократите дадат зелена светлина на споразумението.

Повече за бъдещото правителство на Германия вижте в материала на Bloomberg!