Economist: Британците не мразят имигрантите

Британските медии насочват вниманието си към въпросите, свързани с имигрантската вълна през 2014 г.

13.12.2013 | 09:48
Economist: Британците не мразят имигрантите

Основната тема днес в британския печат са плюсовете и минусите от наплива на бедни имигранти. Според Economist британците по принцип мразят имиграцията, но харесват имигрантите.

Guardian пък предупреждава, че властите в Лондон планират да затруднят достъпа на българи и румънци до социални помощи, свързани с доходи.

Имигрантите, пристигащи във Великобритания, ще трябва да отговорят на общо 100 въпроса, за да могат да получат съответната подкрепа.

Във въпросника е предвидено питане за това защо не могат да открият работа в родната си страна, както и какви са познанията им по английски език.

Списъкът с въпроси може да бъде въведен в навечерието на 1-ви януари 2014 г., когато ще получат правото на свободно движение и достъп до трудовия пазар на територията на Европейския съюз.

Материалът на Economist носи заглавието „Полският парадокс“ и в него се посочва, че всъщност британците харесват имигрантите. Материалът описва как поляците, пристигнали във Великобритания след 2004 г., са променили живота в много британски градове.

Вчера стана ясно, че от началото на 2014 г. Великобритания ще засили полицейското присъствие по границите във връзка с очакваната имигрантска вълна. От своя страна Хага и Ротердам планират да наложат незаконни проверки на имигранти от Румъния и България.