Кризата в Беларус можела да предизвика напрежение между Русия и ЕС

Според Любомир Кючуков и Москва, и Блокът смятат, че проблемът трябва да се реши чрез диалог

21.08.2020 | 22:04 Редактор: Ралица Братанова

Беларуският президент Александър Лукашенко увери, че до дни ще "реши проблема" с протестното движение, което разтърсва страната му след президентските избори на 9 август. На този фон Франция и Германия призоваха за европейско посредничество за решаването на конфликта. 

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков коментира в "Денят ON AIR", че позицията на ЕС се е състояла в 3 политически послания и едно конкретно превантивно действие.

"Първото политическо послание беше, че не се признават изборите в Беларус. Второто беше, че кризата в Беларус трябва да се реши в Минкс, а не в Брюксел или в Москва. Третото беше това, което ЕС направи като символ - тези финансови средства, които задели за организации и гражданско общество в Беларус", заяви той.

Превантивното действие пък били разговорите на Меркел и Макрон с Путин. Според него, въпреки че основното послание било, че това не е геополитика, а демокрация, тя присъства и много често се оказва, че политическите принципи стават жертва на интересите.

"Когато говорим за Беларус, кризата там има потенциала да предизвика нова спирала на напрежение между Русия и ЕС. Засега реакцията и от двете страни е достатъчно приглушена", допълни Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му диалог с протестиращите е необходим, тъй като без него трудно ще бъде постигнато решение.

"Липсата на хоризонт за промяна в даден момент води до избухване на гражданско недоволство. Имаме 26 години авторитарно управление", заяви бившият зам.-външен министър.

И Русия, и ЕС казаха, че конфликтът трябва да се реши чрез диалог между управляващи, протестиращи и опозиция в Минск.

"Виждаме, че при авторитарни управления - както Лукашенко, и Ердоган, и Путин, същата идея циркулира и у нас - за нова конституция и по този начин да се отложи решението на въпроса и да се продължи сегашното управление", каза още Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК