Над 50% от руснаците обмислят да емигрират

Безработицата и търсенето на по-добра не са водещи фактори за руснаците

11.12.2013 | 12:27
Над 50% от руснаците обмислят да емигрират

Над 50% от руснаците имат желание да емигрират или вече се подготвят за тази стъпка, сочи изследване на Zurich Insurance.

Данните от него показват, че всеки десети от анкетираните планира да напусне родната си страна, като в това число влизат 20 млн. възрастни.

Според проучването има доста голяма група от хора (44%), която мисли за емигриране, но не е събрала куража за подобна стъпка.

Това, което кара руснаците да мислят за напускане на родната си държава, е желанието им да живеят по-спокойно. Те търсят преди всичко хармония между личния живот и работата, като около 30 на сто се стремят към по-спокойни старини.

Резултатите са значително по-високи от тези от проучване в държави като Италия, Мароко и Австрия.

Но безработицата и търсенето на по-добра работа не са водещи фактори за руснаците, каквито са за хората в Испания и Португалия. В тези две страни около 50 на сто от населението иска да емигрира именно заради високата безработица.

От своя страна руснаците твърдят, че биха живели в страна, която има добри показатели като висока трудова заетост, политическа стабилност и ниска престъпност.

Най-привлекателните държави за руснаците в момента са Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка.