Италианският парламент ще гласува вот на доверие към премиера

Вотът ще позволи на кабинета да премине "от отбрана в настъпление", заяви Енрико Лета.

11.12.2013 | 11:41
Италианският парламент ще гласува вот на доверие към премиера

Вот на доверие към правителството ще се проведе днес в Италия. Премиерът Енрико Лета поиска вота, за да потвърди новото си мнозинство, след като партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" напусна управляващата коалиция.
Гласуването на вота ще премине през два етапа, като първоначално Долната камара на парламента ще дискутира по него, а след това Сенатът трябва да вземе окончателното решение дали да подкрепи управляващата коалиция на Лета.
Според анализатори ситуацията е идентична с тази в края на ноември, когато Лета спечели вот на доверие по бюджета за 2014. Той получи 171 срещу 135 гласа в Сената, въпреки че партията на Берлускони "Форца Италия" гласува „против“ управляващите и с това официално обяви преминаването си в опозиция.

Лета оцеля с помощта на група дясноцентристи, включително петима министри, които се разграничиха от "Форца Италия" и заявиха, че ще подкрепят управляващата коалиция.

Според Лета новият вот на доверие ще позволи на кабинета да премине "от отбрана в настъпление".

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който е в опозиция от края на ноември, се обяви за нови парламентарни избори в Италия през май заедно с изборите за европейски депутати
Политикът оттегли подкрепата си за правителството, което успя да обедини леви и десни. Силвио Берлускони направи това непосредствено след изгонването му от парламента на 27 ноември, причинено от влезлите в сила присъди. Въпреки всичко изпълнителната власт остава подкрепена от петдесет дясноцентристки парламентаристи, застанали зад Анджелино Алфано, който в момента е вицепремиер.