Нетното състояние на американците отчете нов връх

Домакинствата в страната притежават нетни активи за 77,3 трлн. долара

10.12.2013 | 16:05
Нетното състояние на американците отчете нов връх

Нетното състояние на американските домакинства е достигнало рекордно високи нива през третото тримесечие на годината благодарение на повишението на жилищните цени, акциите и взаимните фондове, предаде Reuters.

По данни на Федералния резерв през отчетния период нетното състояние се е повишило с 1,9 трлн. долара до 77,3 трлн. долара - е най-високото равнище от 1945 г., когато е започнало събирането на тези данни.

Между юли и септември стойността на жилищните имоти се е повишила с 428 млрд. долара, а стойността на корпоративните ценни книжа и взаимните фондове е нараснала с 917 млрд. долара.

Американската централна банка агресивно използва облекчени финансови политики, за да подкрепи възстановяването на жилищния пазар в САЩ след тежката рецесия през 2007-2009 г. Това на свой ред води до покачване на американските акции до рекордни нива.

Повишението на жилищните цени улеснява достъпа на домакинствата до кредити, обезпечени с домовете им. Общото увеличение на състоянието пък като цяло кара потребителите да харчат по-спокойно. Много икономисти смятат, че потребителите харчат по няколко цента за всеки долар, добавен към нетното им състояние.

Достъпът до лесни пари за реалната икономика несъмнено зависи с особена сила от лихвените равнища.

Анализ по темата от експерта Сакер Нусейбех пред Bloomberg може да видите във видеото!