EADS съкращава 5 800 служители

Не можем да работим на празни обороти, обяви главният изпълнителен директор на EADS Том Ендерс

10.12.2013 | 13:41
EADS съкращава 5 800 служители

Компанията майка на Airbus – EADS, рискува значителен сблъсък със синдикатите и европейските политици, пише Ройтерс. През вчерашния ден базираното във френския град Тулуза дружество разкри плана си за намаляване на разходите, който включва съкращаване на работната сила с 5 800 служители.

"Трябва да действаме сега, не можем да работим на празни обороти", обяви главният изпълнителен директор на компанията Том Ендерс.Hidden Field

"Бездействието би било безотговорно и ще доведе до много по-тежка ситуация за нашите служители и компанията след няколко години", добави той.

1 300 от планираните за съкращение позиции са с временна заетост, а останалите 4 500 – с пълно работно време. Очаква се реформа да засегне предприятията на компанията в Германия, Франция, Испания и Англия.

Според френския синдикат FO Metallurgie, който разкритикува предстоящите съкращения, те са първите последици от преструктурирането на секторите "Отбрана" и "Космос".

В понеделник акциите на компанията затвориха с ръст от 0,8 на сто до 50,49 евро за брой. Покачването дойде, след като инвеститорите приветстваха идеята за намаляване на разходите.

"Положително е от финансова гледна точка, че EADS ще намали разходи. Въпреки това компанията трябва да се справи и с някои структурни проблеми", заяви анализаторът от Agency Partners Ник Кънингам.

Повече за съкращенията за служители в EADS може да видите в материала на Bloomberg!