Бурята в Европа взе най-малко три жертви

Редица полети в Северна Европа са отменени

06.12.2013 | 10:57
Бурята в Европа взе най-малко три жертви

Силна буря засегна Северна Европа и отне живота най-малко на трима души, съобщава BBC.

Бедствието доведе до транспортен хаос, а един шофьор на камион е загинал, след като превозното му средство е отнесено от вятъра в Шотландия. Сред жертвите е и жена, починала, след като камион се обърна от силния вятър, а един човек е загинал в Англия, след като е ударен от падащо дърво.

ермания подготвя пристанището в Хамбург за огромната приливна вълна, която се очаква да удари скоро. Съществуват опасения, че тя може да е толкова мощна, колкото тази, която уби над 300 души в града през 1962 г.

Ураганът удари Северна Европа на 5 декември, оставяйки десетки хиляди домове без електричество. В Шотландия вятърът достигна скорост от 228 км/ч, а най-малко двама души са ранени от паднали дървета.

Двама моряци са паднали зад борда на кораб в близост до шведското крайбрежие, но морските спасителни служби не са успели да ги намерят.

Британската агенция по околната среда обяви, че приливните вълни могат да са толкова силни, че да предизвикат наводнения. Властите на Острова са евакуирали хората в Грейт Ярмът, Източна Великобритания.

От своя страна холандските власти съобщиха, че са издали възможно най-високото предупреждение за опасност от наводнения в четири области в северната и северозападната част на страната.

Бурята доведе до транспортен хаос в цяла Северна Европа. Холандската авиокомпания KLM е анулирала 84 полета от летище Schiphol в Амстердам, а повече от 130 полета бяха отменени и на летището в Хамбург.

Железопътният транспорт в Шотландия е силно засегнат от бурята и планираните пътувания бяха анулирани, тъй като върху линиите има отломки.