Вашингтон затопля отношенията между Палестина и Израел

Има дълбока криза между палестинците и представителите на Израел, заяви палестинският президент Махмуд Абас

05.12.2013 | 15:56
Вашингтон затопля отношенията между Палестина и Израел

Джон Кери се включи в преговорите между Палестина и Израел в четвъртък в опит да затопли отношенията между Йерусалим и Рамала, пише CNN.

Посещението на американския държавен секретар в Близкия Изток включваше официална визита при израелския премиер Бенямин Нетаняху, а след това и среща с палестинския президент Махмуд Абас.

Hidden FieldНетаняху заяви, че палестинците няма да спрат настройват негативно своя народ срещу Израел. Той обвини Рамала в насърчаването на "изкуствена криза", поради която да се избегне постигането на истинско мирно споразумение.

Същевременно Абас определи ситуацията като "дълбока криза между палестинците и представителите на Израел".

Той обвини Йерусалим в лъжлива претенция, че палестинците са готови да преминат на нов етап от преговорите. Палестинският президент за пореден път посочи, че "всички израелски селища в Западния бряг и Йерусалим са незаконни".

Вашингтон продължава да наблюдава отблизо развитието на проблема в Близкия Изток. Американското правителство одобри програма в размер на 100 млн. долара за стимулиране на икономиката на Палестина. Планът е насочен основно към инфраструктурни проекти, в това число строеж на пътища, водни линии, училища и други.

Повече за участието на Кери в преговорите между Палестина и Израел може да видите в материала на Bloomberg!