Британците във Франция са в хаос след новите мерки, търсят спешно чартъри

Трансграничните фериботи вече работят с намалени нива на обслужване заради пандемията

14.08.2020 | 22:44 Редактор: Искра Ангелова
Британците във Франция са в хаос след новите мерки, търсят спешно чартъри

Британците търсят частни самолети, за да се приберат от Франция, преди карантинните ограничения да влязат в сила в събота сутринта, пише британският вестник The Times.

Чартърните компании отчетоха "огромен скок в търсенето" часове след като правителството наложи нови ограничения. Един оператор, PrivateFly, заяви, че резервациите са се утроили.

"След промените в карантинния списък на Обединеното кралство през нощта, ние получихме увеличение на търсенето на частни самолетни пътувания от засегнатите страни", казва Адам Туидел, главен изпълнителен директор на компанията.

"Също така имахме редица запитвания от клиенти с резервации до тези дестинации през следващите седмици, които искат да отменят своите пътувания, за да избегнат карантинните зони."

Туидел заяви, че полетите от Ница, в южната част на Франция, до Лутън и Фарнбъро се оказват най-популярни.

Друг оператор, Air Charter Service, заяви, че 95 процента от резервациите в петък са от нови клиенти. "Правим всичко възможно да си осигурим налични самолети, за да помогнем да репатрираме колкото се може повече отчаяни пътници", заяви Анди Кристи, директор в компанията, информира "Фокус".

Търговските полети от Франция се разпродадоха за минути снощи, след като правителството обяви карантинни мерки за пристигащите от Франция.

Цените на билетите за малкото останали места се повишиха до почти 800 лири тази сутрин. Вчера, преди решението на правителството, билетите от Ница и Париж заминаващи днес струваха по-малко от 80 лири. Билетите на влака през тунела под Ламанша в петък поскъпнаха до 210 лири

Операторът на тунела заяви, че снощи 12 000 души са се опитали да разсрочат резервациите си. Той призова хората без потвърждения да не се явяват на терминала в Кокел на фона на страховете от блокиране на мрежата.

"Поради неотдавнашното съобщение на правителството нашите влакове вече са напълно резервирани до утре сутринта", заяви говорител на "Евротунел".

"Няма повече наличност на билети и ние не продаваме билети на каса. Моля, не пристигайте на терминала, освен ако днес нямате валиден билет за пътуване."

Всеки, който пристигне във Великобритания от Франция след 4 часа сутринта в събота , ще трябва да се самоизолира за 14 дни. Обединеното кралство също наложи ограничения за пристигащи от Монако, Малта, Холандия, островите Търкс и Кайкос и Аруба.

Трансграничните фериботи вече работят с намалени нива на обслужване заради пандемията.

Тази сутрин Грант Шапс, транспортният министър, каза, че правителството няма да окаже помощ на пътниците, засегнати от новите правила, настоявайки, че са отишли на почивка "с ясно съзнание". Той отхвърли призивите на членове на управляващата партия да се плати на хората да се самоизолират, ако правилата са били променени, докато те са били в чужбина.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК