Guardian е оповестил едва 1% от секретните документи от Сноудън

Според главния редактор на вестника информацията е била внимателно подбрана

04.12.2013 | 09:55
Guardian е оповестил едва 1% от секретните документи от Сноудън

Английският вестник Guardian е публикувал само 1% от всички десетки хиляди документи, с които разполага бившият служител на Агенцията за национална сигурност в САЩ Едуард Сноудън.

Това обяви главният редактор на изданието Алънс Ръсбриджър по време на среща с представители на британския парламент. По време на едночасовия разпит редакторът заяви, че информацията, която е била публикувана, е избрана много прецизно, така че от всички документи наяве са излезли едва 26.

Ръсбриджър е категоричен, че Guardian не е вестник, който си служи с измами.

От своя страна служител на британските служби за борба с тероризма сигнализира, че част от екипа на Guardian може да понесе редица наказания заради огласяването на секретните данни, които Сноудън е предоставил.
Кресида Дик, помощник-комисар в Скотланд Ярд, потвърди, че детективите проучват подробно дали служителите на вестника са извършили престъпление, съобщава в-к Telegraph.

По думите ѝ срещу журналистите може да бъде използван Закона за тероризма, според който е незаконно огласяването на информация за британските разузнавателни служби. Наказанието за подобно престъпление е 10 години лишаване от свобода.

Представителите на службите са загрижени, че информацията може да попадне в неподходящи ръце, както и че терористи могат да се възползват от нея.

Въпреки казаното от главния редактор на Guardian, британското правителство не одобрява публикуването на информация за тайните служби. Говорител на кабинета подчертава, че огласяването на подобен тип материали нарушава националната сигурност.

Ръсбриджър обаче смята всичко това за неконкретно и необосновано. Той е категоричен, че вестникът няма да се поддаде на никакъв натиск.