Хърватите одобриха забраняването на еднополовите бракове

Резултатите от проведения референдум показват, че 66% от избирателите искат ясно определение за брака като съюз между мъж и жена

02.12.2013 | 17:05
Хърватите одобриха забраняването на еднополовите бракове

Гражданите на Хърватия гласуваха в полза на забраната на еднополовите бракове в страната на референдума. Предварителните данни сочат, че за решението са гласували почти 66% от избирателите. 

В съответствие с това в конституцията на страната ще бъде внесено ясно определение за брака като съюз между мъж и жена. 

Организирането на референдума предизвика оживен дебат в Хърватия между групите, които желаят промяна в конституцията с цел забрана на хомосексуалните бракове, и активистите, които осъдиха това като дискриминационна мярка. 

Хърватите бяха призовани да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли положение, постановяващо, че бракът е съюз между мъж и жена, да бъде включено в конституцията на Република Хърватия?". 

Противниците на референдума смятат, че след промените на конституцията на страната ще настъпят промени и в държави като Беларус, Полша, Молдова и България, където политиката на неприемане на еднополовите съюзи е също е много популярна.

В деня преди референдума повече от 1000 хървати излязоха на протест в Загреб, обявявайки се против референдума. Те се събраха въпреки дъжда, а след това преминаха в шествие до сградата на парламента. 

Повече за референдума в Хърватия можете да научите от видеото!