Мечтаната работа е по-близо, отколкото си мислите

Нужни са само няколко малки стъпки, доза позитивизъм, комбиниран със самоинициативност.

07.12.2013 | 18:25
Мечтаната работа е по-близо, отколкото си мислите

В днешно време повечето хора работят, за да живеят, вместо да живеят, за да работят. По този начин често се хората се примиряват с монтонна и скучна работа. Много от нас често си задават въпроса какъв би бил животът, ако работата беше удоволствие?

Новините допълват мрачната картина с настоящата ситуация при пазара на труда. Всеки, който има сигурна работа, се чувства виновен, защото иска нещо по-различно, вместо да бъде благодарен за работата, която има.

Хубавото е, че може да промените живота си. Напълно възможно е да намерите работа, която да вършите със страст и да получавате добри пари за нея. Интересното е, че по-добрата позиция за вас вероятно е точно зад ъгъла и ви очаква. Единственото, което трябва да знаете, е как да я потърсите и грабнете.

Следващите съвети ще ви помогнат в намирането на така желаната от вас работа:

Придобийте нужните знания

Колкото и да искате съответната позиция, няма да я получите, ако нямате необходимата квалификация. Необходимо е първо да решите с какво искате да се занимавате, а след това да проучите възможностите за придобиване на нужните знания. Дори да изглежда напълно невъзможна желаната работа, ако започнете да правите малки стъпки за обучението си, то това ще е в пъти по-полезно за вас, отколкото да не правите нищо.

Бъдете позитивни

Когато търсите  мечтаната работа, не трябва да се притеснявате да разкажете колко сте добри в работата си и какво умеете. Никой няма да го направи вместо вас. Това не означава автоматично, че трябва да прекалите със самоувереността си. Нужно е единствено от време на време да напомняте за невероятните си умения, с които бихте допринесли в развитието на някоя компания.

Проявете самоинициатива

Не е нужно да чакате обявата за работата на мечтите ви, защото вероятно ще я изпуснете. Проявете инициатива и насочете енергията си към това да опознаете хората от работната среда, в която искате да сте. Посредством социалните мрежи като Twitter или Linked In може да проявите интерес към тях и да споделите какво включва за вас желаната работна атмосфера. Може дори да започнете свой блог, свързан с желанието ви за развитие!

Ако проявите подобна инициатива, ще бъдете с едни гърди напред от останалите кандидати.

Бъдете отворени към света

Спрете да се ограничавате откъм работата, която вече сте правили и знаете, че ще се справите, и започнете да мечтаете за тази, която винаги сте искали да правите. Дигиталното време може да ви помогне да откриете своето развитие навсякъде по света. Отворете хоризонтите си и опитвайте навсякъде.

Избягвайте хедхънтърите

Знаете ли, че хедхънтърите покриват едва около 10% от наличните обяви за работа. Трябва да запомните, че те работят за компанията, а не за вас. Вие сте напълно способни да откриете сами работата за вас, така че го направете.

Вижте какви хора наемат работодателите във видеото на BLoomberg.