Economist нарече случващото се с бежанците в България "кошмар за всички"

От началото на годината до момента незаконно в България са влезли над 10 000 бежанци

29.11.2013 | 13:22
Economist нарече случващото се с бежанците в България

„Кошмар за всички“ е заглавието, с което авторитетното британско списание Economist публикува материал за бежанците в България.

Статията описва неуспешните мерки на страната да се справи с наплива на пристигащите от Сирия бежанци.

Изданието посочва, че от началото на годината до момента близо 10 000 имигранти са влезли незаконно у нас. Две трети от тях са сирийци. Броят им е седем пъти по-голям в сравнение с този миналата година.

Напливът на сирийци свари правителството на най-бедната държава в Европейския съюз неподготвено, отбелязва Economist.

„Това е кошмар, искам да се върна обратно в Сирия“, заявява Юсеф, един от многото бежанци, намерили подслон в бежански лагер в България. Той посочва, че е шокиран от мизерните условия на живот и липсата на спешна медицинска помощ.

Според Economist българските власти бързат да построят новите центрове за настаняване и да подобрят окаяното състояние на потърсилите дом. Поради този факт правителството поиска финансова помощ от Европейския съюз. Червения кръст и други международни организации.

Изданието посочва, че България вече е започнала да предприема сериозни мерки в борбата с нелегалната имиграция, а една от стъпките е изграждането на спорна 33-километрова ограда в планинския район на Елхово.