След опита за покушение срещу опозиционната лидерка в Беларус - тя е в Литва

"Хора, моля ви, пазете се", призова Тихановская

11.08.2020 | 14:18 Редактор: Искра Ангелова

Основният опозиционен кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская се намира в Литва. Това стана ясно след съобщенията, че е изчезнала. А за втора вечер снощи имаше сблъсъци между полицията и протестиращите след президентския вот. Продължават и масовите арести на опозиционери в страната.

Самата Тихановская качи видео след съобщенията, че е изчезнала ден след вота за президент в Беларус. 

"Взех за себе си много тежко решение и го взех напълно самостоятелно, не са ми повлияли нито приятелите, нито роднините, нито щабът, нито Сергей. Те нямаше как да ми повлияят по никакъв начин. Знам,че много от вас ще ме разберат, други ще ме осъдят или дори ще ме намразят. Но дано Бог не ги изправя никога пред такива избори, пред каквито съм изправена аз", заяви тя.

Сегашният държавен глава Александър Лукашенко, който е 26 години на поста, получи рекорден брой гласове на президентските избори от неделя - близо 80%. 

Според официалните резултати на беларуската Централна избирателна комисия Тихановская е събрала едва 10.09% от гласовете. Опозицията, протестиращи и независими анализатори, твърдят, че резултатите са фалшифицирани.

"Мислех, че по време на кампанията съм се закалила достатъчно и че ще имам сили да издържа всичко. Но може би все пак си останах слабата жена, която бях от самото начало. Хора, моля ви, пазете се. Нито един живот не струва толкова, колкото това, което сега се случва. Най-важни в живота ни са децата ни", добави  Светлана Тихановская.

Вчера стана ясно, че беларуската КГБ е осуетила покушение срещу опозиционната лидерка. Преди съобщението, че се намира в Литва, от екипа ѝ съобщиха, че не са успели да се свържат с нея, след като е напуснала сградата на Централната избирателна комисия в беларуската столица Минск. Децата ѝ също са напуснали Беларус.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Знайко
преди 3 години
Лошо изпълнение, другарю Лукашенко, лошо !!!Застарелата стара чанта ше я работат у Литва сега... Сигнализирай за неуместен коментар