UBS наложи забрана за използването на междубанкови и социални чатове

Решението дойде след засилващите се опасения на местните регулатори за възможни манипулации на валутни курсове

28.11.2013 | 09:38
UBS наложи забрана за използването на междубанкови и социални чатове

Най-голямата швейцарска банка по размер управлявани активи UBS AG забрани използването на междубанкови и социални чатове в звеното си за инвестиционно банкиране, съобщава Bloomberg. Решението дойде след засилващите се опасения на местните регулатори за възможни манипулации на валутни курсове.

"Всички социални чатове са забранени и трябва да бъдат затворени веднага", се посочва в меморандум към служителите, изготвен от Изпълнителния съвет на банката.Hidden Field

Забрана е наложена и върху междубанковите и дилърските чат стаи, като използването им ще бъде позволено "само при критични бизнеса нужди". Преди това обаче ще трябва да бъде получено одобрение от член на Изпълнителния съвет.

През октомври представители на швейцарската комисия за защита на конкуренцията заявиха, че разследват възможността за тайно споразумение между банките за манипулиране на валутни курсове.

"Последните събития в нашата индустрия служат като сериозно напомняне за необходимостта от използване на подходящ език и поведенчески стандарти при всички възможности за комуникация, без значение от канала", заявиха от UBS пред медиите.

"С цел да се смекчат специфичните рискове, свързани с използването на чат стаи, Изпълнителният съвет на звеното за инвестиционно банкиране реши да се приложат редица мерки. Всички служители се очаква да се съобразят с тези изисквания с незабавен ефект", допълниха още от финансовата институцията.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!