Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение

Договорките обаче трябва да бъдат одобрени от членовете на Социалдемократическата партия

27.11.2013 | 12:19
Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение

онсервативният блок на Ангела Меркел е постигнал споразумение със Социалдемократическата партия за сформирането на коалиционно правителство след преговори, продължили и през нощта, съобщава FT.

Споразумението обаче все още не слага край на политическата несигурност в страната, тъй като трябва да бъде одобрено от членовете на Социалдемократическата партия. Това беше предварително условие за провеждане на преговорите, поставено от лидера на партията Зигмар Габриел.

„Това е добро споразумение“, коментира пред журналисти преговарящият от социалдемократите Карл Лаутербах след продължилите 17 часа преговори тази нощ. Той обаче признава, че ще бъде трудна задача да бъдат убедени членовете на партията да го приемат.

Ако споразумението бъде отхвърлено от тях, почти сигурно е, че Меркел ще се опита да преговаря за сформиране на коалиция със Зелените, посочва изданието. Основният проблем обаче ще бъде постигането на споразумение за разходите за енергия.

Двете водещи партии в Германия се споразумяха за въвеждането на минимална заплата от 8,5 евро на час, която ще влезе в сила от 2015 г. Предвижда се и въвеждане на пътна такса за автомобили с регистрация извън Германия, увеличаване на пенсиите и облекчаване на правилата за придобиване на гражданство от хора, родени в страната, но с произход от друга държава.

Финансовите ангажименти са на стойност 23 млрд. евро – по-малко от половината от първоначалния ангажимент на партиите за 50 млрд. евро. Не се предвижда вдигане на данъците, нито увеличаване на публичния дълг, както настояваше Меркел, а увеличението на пенсиите ще се осъществява със средства от социално-осигурителните фондове.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!