Камерън предложи мерки за ограничаване на социалните придобивки за имигранти

Ще бъдат спирани плащанията, ако имигрантите не могат да си намерят работа до 6 месеца.

27.11.2013 | 09:29
Камерън предложи мерки за ограничаване на социалните придобивки за имигранти

Британският премиер Дейвид Камерън представи дългоочакваната серия мерки, които ограничават помощите и социалните придобивки за имигрантите от България и Румъния. След въвеждането им, имигрантите няма да могат да получават финансови помощи по фондове, финансирани от данъкоплатците, без да отговарят на определени условия.

Първата промяна е свързана с това, че новите имигранти няма да получават помощи за безработица за първите три месеца от пребиваването си в Обединеното кралство. Тези, които не си търсят работа пък ще бъдат гонени от страната без право да се върнат в срок от 12 месеца. Ще бъдат спирани и плащанията, ако имигрантите не могат да си намерят работа до 6 месеца. Освен това ще бъде създаден праг на доходите.

Друга промяна е вдигането 4 пъти на глобите, с които ще бъдат санкционирани работодатели, които плащат по-малко от минималните по закон възнаграждения.

Дейвид Камерън заяви, че британците са наистина притеснени от наплива на българи и румънци. Той дори гласно оспори принципите на Европейския съюз (ЕС) за свободно движение на хора. Според него това право не може да бъде абсолютно безусловно. Камерън обеща, че бъдещо консервативно правителство след изборите през 2015 г. би могло да вземе още по-генерални мерки за ограничаване на имигрантите от настоящи и бъдещи страни-членки на ЕС, като с това да предизвика реформа в целия съюз. Премиерът обвини последното лейбъристко правителство, че е направило огромна грешка, когато не е предвидило рестрикции в достъпа на имигранти на пазара на труда още през 2004 г., когато Полша и други 9 държави влязоха в общността през 2004 г. Великобритания очаква в страната да пристигат по 50 хил. имигранти от България и Румъния във всяка от следващите 5 години.