Мавриций обяви екологично извънредно положение

Екипажът от 20 души е в безопасност

08.08.2020 | 17:17 Редактор: Искра Ангелова
Мавриций обяви екологично извънредно положение

Премиерът на Мавриций Правинд Джагнот обяви екологично извънредно положение, предадоха агенциите. Причината за това решение е петролният разлив, с който островната държава е принудена да се справя.

Петролът се разля от японски товарен кораб, който заседна миналия месец край бреговете на популярния сред туристите остров. Джагнот обяви новината с кратко съобщение в Twitter.

Няколко часа по-рано той написа следното в същата социална мрежа: "Нашата страна не разполага с нужните умения и експертен потенциал за изтегляне на заседнали кораби, затова се обърнах за помощ към Франция". В публикацията си Джагнот споменава и името на френския президент Еманюел Макрон.

Засега профилите на Макрон в социалните мрежи не са отговорили, информира БНР.

Френският остров Реюнион е най-близкият съсед на Мавриций, а според френското външно министерство Франция е "най-големият чуждестранен инвеститор" в Мавриций, както и един от най-големите му търговски партньори.

Снимки от въздуха показват как петролното петно се разпространява по тюркоазените води край островната държава в Индийския океан. На други снимки от местния вестник „Експрес“ се виждат почернели плажове и мъртви морски обитатели.

Грийнпийс предупреди, че разливът от товарния плавателен съд ще има опустошителни последици.

Корабът "Вакашио" заседна около 25 юли и от него сега изтичат тонове дизел и петрол в океана, информира Хепи Кхамбуле, председател на Грийнпийс Африка.

По думите му хиляди видове са застрашени заради замърсяването, като ще има и сериозни последици за икономиката, продоволствената сигурност и здравето на острова.

Екипажът от 20 души е в безопасност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК