И Южна Корея разработи ваксина срещу Ковид-19

Тя вече е успешно тествана на трансгенни мишки

08.08.2020 | 11:39 Редактор: Искра Ангелова
И Южна Корея разработи ваксина срещу Ковид-19

Учени от Южна Корея са разработили интраназална ваксина срещу новия тип коронавирус, базиран на атенюирана форма на SARS-CoV-2. Тя вече е успешно тествана на трансгенни мишки с човешка версия на ACE2 гена. Учените са публикували предварителни резултати от работата в електронната научна библиотека bioRxiv, цитирани от TACC.

"Постепенно приспособявайки коронавируса към живот в клетките при ниски температури, ние създадохме негова отслабена версия. В същото време намалихме оптималната температура на живот на патогена от 37 на 22 градуса по Целзий. Ваксината, създадена на негова база, приложихме върху мишки през носа. Тя напълно защити мишките от атаките на конвенционалния коронавирус", пишат учените.

През последните месеци учени от различни страни започнаха да тестват различни видове ваксини за новия тип коронавирус. Някои от тях са тествани върху животни, други върху хора. Учените очакват първите резултати от своите тестове едва през следващата година, ако методът за тестване на ваксини не се промени.

Много от тези ваксини се основават на недоказана технология, която въвежда фрагменти от РНК в човешките клетки и ги принуждава да произвеждат много вирусни протеини. Учените разработват както класически инактивирани, така и рекомбинантни ваксини на базата на атенюирани вирусни частици и готови фрагменти от обвивката на вируса. И в двата случая масовото производство на тези ваксини ще бъде много трудно осъществимо и все още няма гаранции за успех.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК