Напрежението между Япония и Китай отново расте заради териториален спор

Пекин иска да контролира въздушния трафик над спорните острови в Тихия океан, САЩ и Япония реагират остро.

25.11.2013 | 11:02
Напрежението между Япония и Китай отново расте заради териториален спор

САЩ наляха масло в огъня на спора между Япония и Китай за контрола върху няколко острова в Тихия океан. Това стана с предупреждение на Вашингтон към Пекин, че Америка ще подкрепи Япония при евентуален конфликт заради контрола върху спорната територия.

Проблемът излезе отново на дневен ред, след като Китай заяви, че всеки, който иска да преминава през въздушното пространство на остров Сенаку, както е известен в Япония, трябва да съгласува летателния си план с Пекин.

Това предизвика недоволство от страна както на Япония, така и на САЩ. Според американския военен министър Чък Хейгъл намеренията на Китай са дестабилизиращ опит за оспорване на статуквото в региона.

„Едностранните действия увеличават риска от недоразумения и погрешни сметки. Ние сме в близки консултации с нашите съюзници и партньори в региона, включително с Япония. Оставаме непоколебими в ангажиментите си", категоричен е Хейгъл.

Той напомни на Китай, че контрола върху островите се осъществява съгласно договор между САЩ и Япония от 1952 година, съгласно който двете държави имат ангажимент за общи военни действия при наличието на заплаха.

Повече за обтягането на отношенията между Китай, САЩ и Япония може да видите в коментара на Bloomberg.