fallback

Десетки хиляди протестиращи в Украйна срещу решението на правителството за ЕС

В протеста участват и депутати от опозицията. Очаква се в следващите дни броят на недоволните на площада да се увеличи.

24.11.2013 | 19:41

Протестите в Украйна продължават и събраха десетки хиляди души. Те бяха предизвикани от решението на украинското правителство да спре подготовката за асоцииране на страната с ЕС. Очаква се в следващите дни броят на участниците в протестите да се увеличи.

Решението на украинското правителство беше взето само осем дни преди очакваното подписване на споразумението. Като причини сепосочват нежеланието на Киев да освободи осъдената за злоупотреби с власт и бивш премиер Юлия Тимошенко, а и страхът на Украйна от руски санкции, ако се съюзи със Запада.

Освобождаването на Тимошенко беше поставено като условие от ЕС за подписване на споразумението. Депутатите от управляващата партия на президента Виктор Янукович обаче гласуваха срещу всички предложения и законът не беше приет.

Решението на правителството поляризира обществото. На централния площад в украинската столица се събраха десетки хиляди души, но броят им непрекъснато се увеличаваше. Към протестиращите са се присъединили и политици от опозицията.

Според анализатори Украйна се страхува, че асоцииране към ЕС може да доведе до наказателни търговски мерки от страна на Русия и да навреди на икономиката на страната. Смята се, че руският президент Владимир Путин е упражнявал натиск върху колегата си Янукович да се присъедини към митническия съюз, в който членуват още Беларус и Казахстан.

Това обаче би било несъвместимо с членство в зоната за свободна търговия в ЕС. Решението на Украйна разтревожи европейските лидери. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле пристигна в Киев за втори път тази седмица.

Германският външен министър Гидо Вестервеле пък коментира, че ЕС все още иска да поддържа приятелски отношения с Украйна, но сега всичко е в нейни ръце и страната трябва да реши какво ще е геополитическото й бъдеще.

fallback
Още от Свят
fallback