Едва 1/3 от американците смятат, че бомбата над Хирошима е била грешка

Според Хари Труман е трябвало да се избегне американска сухопътна акция в Япония

06.08.2020 | 18:10 Редактор: Наталия Тотева
Едва 1/3 от американците смятат, че бомбата над Хирошима е била грешка

"Използвахме бомбата срещу онези, които ни нападнаха без предупреждение в Пърл Харбър", заявява американският президент Хари Труман непосредствено след първата в света атака с атомна бомба, извършена на Хирошима.

Тонът на това изявление предопределя и начина, по който в САЩ и до днес говорят за станалото на 6 август 1945 г. А решаващото изречение в изявлението на Труман гласи: "Бомбата съкрати Втората световна война, спасявайки по този начин живота на хиляди млади американци".

Изследване на "Галъп" показва, че през 1945 г. 85% от американците са споделяли същото мнение. Днес само 1/3 казват, че не е трябвало да се хвърля атомна бомба. Повече от половината американци обаче смятат, че извършеното е било правилно.

Пол Тибетс, починалият междувременно пилот на стратегическия бомбардировач, с който е пренесена бомбата до Хирошима, одобрява действието дълги години, след като то е извършено: "Бомбата направи това, което трябваше – донесе мир на света".

Американската общественост и до днес възприема като резонен аргумента на Труман, че е било нужно да се избегне американска сухопътна акция в Япония, която би отнела живота на хиляди хора, пише "Дойче веле". Това казва католическият пастор и историк Уилсън Мискембъл.

"Мнозина от поколението, воювало през Втората световна война, са твърдо убедени в това", отбелязва историкът Джереми Кини. Той развежда посетителите из бомбардировача "Енола Гей", който е изложен в музея за въздухоплаване и аеронавтика "Смитсониън" във Вашингтон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК