fallback

Гръцкият парламент ще разгледа спорния бюджет за 2014 г.

Очаква се бюджетът да включва серия съкращения за над 1 млрд. евро.

21.11.2013 | 09:30

Гръцкият парламент днес ще разгледа проектобюджета на страната за следващата година. Той ще бъде представен от финансовия министър Янис Стурнарас, въпреки че вчера кредиторите и Атина не постигнаха споразумение.

Очаква се бюджетът да включва серия съкращения за над 1 млрд. евро. От тях около 600 млн. евро ще бъдат спестени от системата за социална сигурност. Други 350 млн. допълнителни приходи се очакват от по-голяма събираемост на данъците заради реформите в тази сфера.

Предвиждат се и 100 млн. евро, които да дойдат от данъци вследствие на подобряването на икономиката на страната.

Гръцките медии посочват, че докато правителството очаква бюджетен излишък, кредиторите твърдят, че ще има дупка в новия бюджет.

Фактът, че тройката не даде своята резолюция за проектобюджета обаче означава, че трябва да бъде гласуван допълнително в началото на следващата година.

Кредиторите се връщат в Атина в началото на следващия месец. Те трябва да дадат зелена светлина за отпускането на поредния транш от спасителната програма за Гърция преди 9 декември, когато е следващото заседание на Еврогрупата.

Гръцкият премиер Андонис Самарас пристига в петък на ключово посещение в Берлин. Целта на пътуването му е да защити позицията, че страната му има червени линии в преговорите с тройката и не е подготвена за допълнителни съкращения.

Според Самарас гръцкото общество е изтощено от седемгодишната рецесия и безработица от 28%.

fallback
Още от Свят
fallback