Гръцкият парламент ще разгледа спорния бюджет за 2014 г.

Очаква се бюджетът да включва серия съкращения за над 1 млрд. евро.

21.11.2013 | 09:30
Гръцкият парламент ще разгледа спорния бюджет за 2014 г.

Гръцкият парламент днес ще разгледа проектобюджета на страната за следващата година. Той ще бъде представен от финансовия министър Янис Стурнарас, въпреки че вчера кредиторите и Атина не постигнаха споразумение.

Очаква се бюджетът да включва серия съкращения за над 1 млрд. евро. От тях около 600 млн. евро ще бъдат спестени от системата за социална сигурност. Други 350 млн. допълнителни приходи се очакват от по-голяма събираемост на данъците заради реформите в тази сфера.

Предвиждат се и 100 млн. евро, които да дойдат от данъци вследствие на подобряването на икономиката на страната.

Гръцките медии посочват, че докато правителството очаква бюджетен излишък, кредиторите твърдят, че ще има дупка в новия бюджет.

Фактът, че тройката не даде своята резолюция за проектобюджета обаче означава, че трябва да бъде гласуван допълнително в началото на следващата година.

Кредиторите се връщат в Атина в началото на следващия месец. Те трябва да дадат зелена светлина за отпускането на поредния транш от спасителната програма за Гърция преди 9 декември, когато е следващото заседание на Еврогрупата.

Гръцкият премиер Андонис Самарас пристига в петък на ключово посещение в Берлин. Целта на пътуването му е да защити позицията, че страната му има червени линии в преговорите с тройката и не е подготвена за допълнителни съкращения.

Според Самарас гръцкото общество е изтощено от седемгодишната рецесия и безработица от 28%.