Обама призова САЩ да се въздържа от нови санкции срещу Техеран

Преговорите по спорната ядрена програма на Иран се възобновяват днес.

20.11.2013 | 09:32
Обама призова САЩ да се въздържа от нови санкции срещу Техеран

Започва нов кръг от преговори между Иран и шесторката, която включва политици от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, за спорната ядрена програма на Техеран.

В навечерието на срещата американският президент Барак Обама призова САЩ да се въздържат от нови санкции срещу близкоизточната страна.

По неофициална информация САЩ и другите западни страни може да размразят ирански банкови активи между 15 млрд. и 50 млрд. долара.

„Санкциите бяха толкова ефективни, че успяхме да върнем Иран на масата за преговори,“ подчерта Обама. - „Вижте как се опитват да убедят международната общност, че не развиват ядрената си програма. Не знам дали ще сме в състояние да постигнем сделка тази или следващата седмица. Дори и да имаме временна договорка, ние няма да отстъпим от исканията си.“

Американският държавен глава обаче коментира, че шесторката няма да се поколебае да приеме нови санкции срещу Иран, ако страната не спазва поетите ангажименти относно ядрената си програма.

Все пак Обама не изключи постигането на решение по дипломатически път през следващите шест месеца.

Още един знак за затоплянето на отношенията между Иран и Запада е телефонният разговор на британския премиер Дейвид Камерън с иранския президент Хасан Рохани. Подобна комуникация не е имало от десет години, подчертава BBC. От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че двамата дипломати са обсъждали ядрената програма на Иран и са обещали да подобрят двустранните отношения.

Санкциите срещу Иран засягат банковия и енергийния сектор. Главният източник на доходи за страната си остава петролът, но от началото на 2012 износът му падна двойно.

От друга страна, инфлацията достигна нива от над 40% на годишна база. За последните две години националната валута поевтиня два пъти спрямо долара.