fallback

САЩ с нов опит да отложи здравната реформа

Белият дом обяви, че президентът ще наложи вето, ако законопроектът за здравната реформа не бъде приет в пълния му обем в Сената.

16.11.2013 | 12:04

Камарата на представителите на САЩ прие републикански законопроект с гласове на демократи. Текстът е против реформата на президента, известна още като Obamacare

Текстът, внесен от конгресмена републиканец Фред Ъптън от Мичиган, беше приет с 261 срещу 157 гласа. Трийсет и девет демократи, или почти една пета от парламентарната група на партията, подкрепиха мярката, смятана за тест за лоялност. Мнозина от редиците на президента Барак Обама се опасяват, че несупешният старт на Закона за достъпните здравни грижи ще навреди на шансовете им за преизбиране през 2014 година. Текстът едва ли ще мине в контролирания от демократите Сенат. Обама ще наложи вето на законопроекта, ако стигне до бюрото му, заяви Белия дом.

Проучване на Галъп показва, че 49 процента от американците не одобряват реформата, докато 41 процента я одобряват. Около 30% посочват, че не са запознати с подробностите в закона. Именно Обамакеър понижи до рекордни нива и рейтинга на американския президент Барак Обама.

fallback
Още от Свят
fallback