Китай разхлабва политиката за едно дете

Пекин обмисля също така премахване на принудителния труд и смъртното наказание, но не се ангажира със срокове.

15.11.2013 | 18:54
Китай разхлабва политиката за едно дете

Китайското правителство обяви днес, че ще облекчи режима за по едно дете в семейство. Решението е част от широк набор от вътрешни реформи, готвени от Пекин, пише Financial Times.

Според информация на новинарската агенция Синхуа новият курс ще позволява на семействата да имат две деца, ако един от двамата родители е единствено дете. Според действащия режим двойки само в някои градове имат право на второ дете при положение, че и двамата са единствени наследници.

Политиката за едно дете датира от 1979 г., като опит да се обуздае растежа на населението в градовете. Китайското правителство неизменно се придържаше към закона, въпреки призивите на защитници на човешките права. Това лято плъзнаха слухове, че властта обмисля промяна в тази насока. Режимът е обвиняван и за рязко увеличилото се неравенство между половете – на всеки 100 момичета се раждат 118 момчета, което е доста над обичайното.

Правителството също обяви, че ще преустанови противоречивата си програма за „превъзпитание чрез труд“. Тя позволява на органите на реда да задържат заподозрени без процес. И тази практика често е била обект на коментари от страна на защитниците на човешките права и студенти по хуманитарни науки.

Според Синхуа с това си решение китайското правителство „се стреми да подобри зачитането на човешките права и съдебната практика“. Пекин разкри и че обмисля премахване на смъртното наказание, като престъпленията, наказвани с него, ще бъдат ограничени „стъпка по стъпка“.

Тези решения идват след едноседмично заседание на комисия, формирана от комунистическата партия. Освен социални и правни реформи партията очерта икономически промени, както и създаването на законодателство, защитаващо интелектуалната собственост и „по-безпристрастна“ система на социална сигурност. Правителството не посочи кога реформите ще влязат в действие.