Путин ще "вгорчи живота на данъчните укриватели" с нови практики

Руският президент отправи предупреждение към управленците, които не са съгласни, че ще бъдат изкарани от властта. Най-големият противник на идеята е Медведев.

15.11.2013 | 15:05
Путин ще

Руският президент Владимир Путин е внесъл в парламента законопроект, който връща правото на силовите структури сами да образуват наказателни дела. Практика, която беше прекратена по време на президентския мандат на днешния премиер Дмитрий Медведев.

Законът включва възможността федералното следствие да образува наказателни дела въз основа на сведения от руското вътрешно министерство без да сезира данъчните служби.

Путин заяви пред бизнесмени, че ще вгорчи живота на данъчните укриватели, а управленците, които не са съгласни с прилагането на новите практики, ще бъдат изкарани от властта.

В някои региони на страната членове от наказателния кодекс, свързани с данъчните закони, почти не се прилагат, посочва той.

Любопитен факт е, че най-големият противник на предложените промени е премиерът Дмитрий Медведев, който смята, че броят на образуваните дела не е показател за ефективността на правоохранителните органи.

Медведев е най-високопоставеният опонент на поправките и неведнъж публично се е изказвал срещу проекта на Путин.

Въпреки критиките руският президент отправи сигнал, че ще се наложи законопроектът да бъде приет независимо от всички възражения. Президентът напомни на служителите, застанали публично срещу него, какво се случи с бившия руски вицепремиер и финансов министър Алексей Кудрин.

Преди две години Кудрин бе принуден да подаде оставка от тогавашния президент Медведев поради разногласия по бюджета за военната реформа и социалната сфера.

Според анализатори по този начин Путин публично е отправил сигнал към Медведев, че ако премиерът не е съгласен с неговата политика и реагира, ще трябва да напусне своя пост.