fallback

Словенският парламент ще гласува вот на доверие към правителството

Премиерът Аленка Братушек се надява да успокои Европа и финансовите пазари за бъдещето на страната.

14.11.2013 | 10:38

Словенският парламент ще проведе процедура по вот на доверие към правителството, което се опитва да избегне международна спасителна помощ. Гласуването ще бъде обвързано с това за бюджета за 2014.

Премиерът Аленка Братушек се надява да успокои Европа и финансовите пазари за бъдещето на своята страна. В навечерието на вота тя изрази увереност, че бюджетът е подготвен достатъчно добре и няма да бъде необходимо преразглеждането му.

„Вярвам, че финансовата рамка е най-важният документ за всяко правителство. Затова е уместно приемането му да се обвърже с вот на доверие”, коментира Братушек.

Според анализатори лявоцентристкото правителство ще спечели вота, тъй като може да разчита на 49 от общо 90 гласа. В бюджета за следващата година е заложено увеличение на данъка върху недвижимите имоти. Стъпката е част от мерките, които страната се опитва да приложи, за да избегне търсенето на външна помощ.

Заплатите в държавния сектор вече бяха намалени на два пъти, пенсиите бяха замразени, социалните помощи орязани, безработицата засяга 13 процента от активното население.

Според мнозина Словения няма да излезе от рецесията и през 2014 година.

На 8 ноември рейтинговата агенция Fitch запази негативната перспектива на оценката по суверенния рейтинг на ВВВ+. Тя аргументира избора си с несигурността, която витае около потребностите от рекапитализация на банките в страната.  За целта са необходими  4,6 милиарда евро, прогнозират от рейтинговата агенция.

Резултатите от стрес-тестовете на десетте най-големи банки, собственост на държавата, се очакват през декември. Тези тестове, контролирани от ЕС, ще позволят малко по-ясен поглед върху реалното състояние на словенския банков сектор, обременен от множество лоши кредити.

fallback
Още от Свят
fallback