Служители от транспортния сектор в Италия проведоха 4-часова стачка

Хиляда души демонстрират недоволството си от бюджета за 2014 г., с който се предвиждат съкращения и орязване на заплатите.

13.11.2013 | 15:40
Служители от транспортния сектор в Италия проведоха 4-часова стачка

Служители в транспортния сектор на Италия проведоха 4-часова стачка в Рим срещу бюджета на страната за 2014 г. Тя беше свикана от трите най-големи търговски организации.

Демонстрацията започна с шествие по централните улици. Хиляда души взеха участие в него, настоявайки че бюджетът за следващата година няма да постигне съществено намаляване на данъците и по никакъв начин няма да успее да сложи край на годините на съкращения и затягане на коланите.

„Ние сме тук, защото този бюджет няма да ни даде възможност да решим истинските проблеми на тази страна. Трябва да бъде променен! Най-вече това се отнася за безработицата и пазара на труда“, каза един от демонстрантите.

„Имаме правителство, което не прави нищо. Заради това сме на улицата – искаме промяна! Държавните служители често понасят удари – това трябва да се прекрати“, коментира друг от недоволните.

Бюджетът, предложен от италианския премиер Енрико Лета, беше представен през октомври и веднага стана повод за противоречия със синдикати и браншови организации.

Пречка се оказаха намеренията за замразяване на заплатите в държавния сектор. Друг проблем, според гражданите, е недостатъчното намаляване на данъчната тежест върху тях. В същото време младежката безработица в страната държи рекордните 40,1%.