Германия с проект за провеждане на референдуми по важни за ЕС въпроси

Засега документът се ползва с подкрепата на социалдемократите, но не е сигурно дали ще бъде приет с консенсус от двете партии в консервативния блок.

13.11.2013 | 12:28
Германия с проект за провеждане на референдуми по важни за ЕС въпроси

Позициите на Германия по важни европейски въпроси да се решават с референдум. За това се споразумяха партиите, които участват в преговорите за сформиране на правителство. Документът, който е съгласуван между консерватори и социалдемократи, ще бъде представен днес на по-голяма група политици, оглавявана от канцлера Ангела Меркел.

В проектоспоразумението се посочва, че "населението трябва да се произнася пряко по решения от специална важност за европейските политики". Това би трябвало да се прилага най-вече при присъединяването на нови страни-членки, когато важни правомощия се прехвърлят на Брюксел или когато се предоставя германско финансиране на европейско ниво.

Засега документът се ползва с подкрепата на социалдемократите, но не е сигурно дали ще бъде приет с консенсус от двете партии в консервативния блок - Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския му партньор ХСС.

Макар че може и да не бъде одобрен на по-високо политическо ниво, документът сигнализира за нарастващото притеснение сред германските политически партии от баланса на отношенията между Федералната република и Европейския съюз.

В разгара на кризата в еврозоната в началото на 2012 г., когато Конституционният съд изрази притесненията си за законността на мерките за справяне с нестабилността, имаше голям дебат за евентуална промяна на конституцията.

Проучване от юни 2012 г. показа, че 71% от германците одобряват директното гласуване за прехвърляне на повече правомощия към институциите на ЕС. Меркел обаче винаги е била по-сдържана към тази идея, донякъде защото референдумите могат да дадат преднина на популистки партии като евроскептичната "Алтернатива за Германия". Тя за малко не успя да влезе в Бундестага след изборите на 22 септември.

Референдумите са често срещани в Ирланция, Швейцария и някои скандинавски страни. В Германия обаче конституцията крие големи препятствия за провеждането им. Една от причините е, че се твърди, че Адолф Хитлер е дошъл на власт точно след допитване на народа.

Германският основен закон позволява национални референдуми само в екстремни обстоятелства при промени на конституцията или преначертаване на границите. И дори с тези изключения германците не са гласували на референдум за обединението през 1990 г, нито пък за решението да се замени марката с еврото.