"Уикилийкс": Директорът на АНС в Северна Македония е под контрола на Сърбия

Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович

31.07.2020 | 10:15 Редактор: Ралица Братанова

Директорът на македонската Агенция за национална сигурност Виктор Димовски е под тоталния контрол на сръбските власти. Това стана ясно от публикуваната дипломатическа кореспонденция на американското посолство в Скопие, която бе качена в "Уикилийкс".

В грамата на американския посланик в Скопие пише, че Виктор Димовски е "в джоба на сърбите“. Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович /2005-2008 г./.

Димовски е първият директор на Агенцията за национална сигурност /АНС/, която бе създадена през месец май миналата година. Неговото назначаване е истински шок както за експертите в сферата на сигурността, така и за външнополитическите наблюдатели. Димовски беше един мандат посланик в Белград, пише БГНЕС.

Преди това по време на президента Бранко Цървенковски /2004 – 2009 г./, който се смяташе за най-сигурния проводник на сръбското влияние в Македония, той оглавяваше Агенцията за разузнаване от 2007 до 2009 г.

През 2017 г. е държавен секретар в министерството на външните работи. Като участник в преговорите преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония на 1 август 2017 г., Димовски създаваше напрежение чрез така наречените “червени линии”.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК