Все по-малко германци имат доверие на САЩ

Причината за спада в доверието е скандалът с подслушванията

11.11.2013 | 11:33
Все по-малко германци имат доверие на САЩ

Скандалът с подслушванията в САЩ се отразява върху доверието на германците в САЩ. Ново проучване на общественото мнение показва, че все по-малко хора в Германия възприемат Америка като надежден партньор.

Проведеното от обществената телевизия ARD и ежедневника Die Welt проучване сочи че едва 35 на сто от германците възприемат Вашингтон като надежден партньор на страната, а данните показват значителен спад в доверието.

Рейтингът на американския президент Барак Обама сред германците също се е сринал. Така един от доскоро най-популярните и подкрепяни политици днес се радва на позитивната нагласа на едва 43 на сто от запитаните. Повече от половината от германците обаче не са никак доволни от представянето му.

Германският канцлер Ангела Меркел, за чийто личен мобилен телефон също има подозрения, че е бил подслушван от американските служби за сигурност, по-рано предупреди, че "шпионирането на приятели е неприемливо". Меркел категорично заяви на Обама, че ако информацията бъде потвърдена, това ще представлява „тежко нарушение на доверието“.

Във връзка със случая Германия настоява Вашингтон да подпише споразумение с Париж и Берлин за забрана на шпионажа. Ангела Меркел отново потвърди колко важни са връзките на Германия със САЩ и заяви, че страната няма намерение да предприема никакви мерки, които биха навредили на отношения с Америка.

„Трансатлантическият съюз за нас остава от изключителна важност“, заяви говорителят на Меркел Щефен Зайберт пред репортери. Въпреки това Германия ще иска бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, от чиито разкрития се породи скандалът, да даде показания във връзка с твърденията.