Без споразумение приключиха преговорите по ядрената програма на Иран

Разговорите ще бъдат възобновени на 20 ноември.

10.11.2013 | 12:22
Без споразумение приключиха преговорите по ядрената програма на Иран

Без споразумение приключиха преговорите между световните сили и Иран за ядрената програма на страната. Въпреки постигнатия напредък в сближаването на позициите, срещата приключи без резултат, а разговорите ще бъдат възобновени на 20 ноември. Някои дипломати намекнаха, че противоречие между Франция и другите западни страни е било една от причините за липса на споразумение. 

Френският външен министър Лоран Фабюс заяви, че делегатите не са успели да получат доказателства, които да спрат страховете, че Иран разработва ядрено оръжие.

Пред Reuters, западен дипломат е заявил, че Франция е направила опит да наложи позициите си над останалите членки от Съвета за сигурност на ООН и Германия, искайки по-сериозни отстъпки от страна на Техеран.

Иранският външен министър Мохамад Зариф  също заяви, че не е разочарован от резултата от преговорите. По думите му постигнатите договорки могат да бъдат използвани като солидна основа за по-нататъшно споразумение.
 „Очевидно шестте страни имат някои различия, но ние продължаваме да работим заедно и надявам се да постигнем съгласие на следващата си среща. Аз дойдох тук в търсене на политическа воля и готовност за сътрудничество, което да доведе до край на противоречията. Смея да кажа, че имахме три продуктивни дни”, коментира пред журналисти Зариф.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отказа да нарече преговорите провал и заяви, че Иран и Западът са постигнали значително сближаване на позициите си и чрез още усилия, споразумението е възможно.

„Дойдохме в Женева, за да изгладим различията си. И без да преувеличавам, мога да ви кажа, че го постигнахме. Ще продължим да търсим решение чрез дипломацията, защото чрез нея можем да освободим света от нова заплаха, породена от оръжия за масово поразяване”, подчерта Кери.